Nyári kánikulában történő rosszullétekről

A NAPSZÚRÁS A NYARALÁSOK FŐ ELLENSÉGE, ÁM MEGFELELŐ OTTHONI PRAKTIKÁKKAL HAMAR GYÓGYÍTHATÓ. TUDJ MEG MINDENT A KÁNIKULA VESZÉLYEIRŐL ÉS OTTHONI KEZELÉSÜKRŐL!

Napozas-biotech

MILYEN "BETEGSÉGEKET" OKOZHAT A NAGY KÁNIKULA?

A nyári forróságban szervezetünk számos veszélynek ki van téve, ezért fontos, hogy mielőtt nekiállunk kezelni magunkat, felismerjük, hogy mi is a rosszullét valódi oka – a legtöbb esetben ugyanis érdemes azonnal orvoshoz fordulni, ha a tünetek súlyosak és nem múlnak el 24 órán belül. Lássuk hát a kánikula okozta "betegségeket" sorrendben.

HŐSTRESSZ

Bárhol is vagyunk, ha a hőmérséklet tartósan 30 fok fölé emelkedik, nem csak az alvás, de az egyszerű hétköznapi teendők is nehezünkre esnek. A folyamatos izzadás nem csak vízveszteséget, hanem ásványianyag hiányt idézhet elő, mint például a magnéziumhiány, ami köztudottan ingerlékenységhez, koncentrációs zavarhoz, stresszhez vezet.

HŐKIMERÜLÉS

Tartós hőségre, illetve nagyobb fizikai terhelésre, szervezetünk a bőr külső rétegeiben elhelyezkedő vérerekbe pumpálja a vért, hogy azon keresztül kivezesse a meleget a testből. Ezt a szív a vér fokozott pumpálásával a kitágult ereken keresztül teszi. Az így bekövetkezett erős izzadás okozhatja a hőkimerülést, melynek két állapota ismert: vízhiányos vagy sóhiányos állapot. Ilyenkor bágyadttá válhatunk, fejfájás, szédülés alakulhat ki a magas pulzus mellett.

HŐPANGÁS

Olyan esetben, amikor a forróság mellé magas páratartalom is járul, a verejték nem tud elpárologni a bőr felszínéről, ez pedig gátolja a hőleadást és hőpangáshoz vezethet. A magas pulzus mellé hányinger, hányás, verejtékes bőr és száraz száj társul.

HŐKOLLAPSZUS (MELEG MIATTI ÁJULÁS)

Szerencsére a meleg miatti ájulás csak rövid ideg, pár pillanattól pár percig tart, így könnyen felismerhető. A hőleadás következtében a végtagok irányába pumpált vér az arra hajlamos embereknél átmeneti agyi keringési zavarokat okozhat, ami eszméletvesztéshez vezet. Ezt gyengeség érzet, émelygés, fülzúgás és homályos látás előzheti meg.

VÍZMÉRGEZÉS

A kiszáradás okozta víz- és sóhiány pótlására bevitt hirtelen túl nagy mennyiségű víz okozhatja a vérben lévő tápanyagok olyan mértékű felhígulását, amely súlyos rosszulléthez vezethet – ezt nevezzük vízmérgezésnek. A vér alacsony nátriumtartalma akár napokig is alacsony szintre kerülhet, ez pedig szédülést, izomgyengeséget, kimerültséget, zavarodottságot, de akár eszméletvesztést és kómát is okozhat.

HŐGUTA

A kánikulában a legveszélyesebb a hőguta, amiért a testhőmérséklet 40 fok feletti megemelkedése a felelős. Ilyenkor a test a kompenzációs lehetőségek hiányában nem tudja levezetni a magas hőt és súlyos keringési elégtelenség lép fel – sápadt és hűvös bőr, magas pulzus jelzi. Azonnal mentőt kell hívni, szakszerű orvosi ellátást igényel, hiszen akár életveszélyes is lehet!

MIK A NAPSZÚRÁS TÜNETEI ÉS KIALAKULÁSÁNAK OKA?

A fentiek alapján láthatjuk, hogy a legszerencsésebb, ha a forróság idején hűvös helyen tartózkodunk és kerüljük a napot vagy a melegben való bármi nemű sportot.

Ki akarna viszont egy légkondicionált szobában ülni, amikor végre eljut nyaralni és a strandon is töltheti az idejét, úszkálhat a medencében, süttetheti magát egész nap egy finom koktéllal a kezében? Érthető, hogy ilyenkor az ember megfeledkezik magáról és megpróbál a lehető legbarnábban hazatérni, viszont a túlzásba vitt napozásnak is megvannak a veszélyei: a napszúrás nemcsak borzasztó kellemetlen tünetekkel jár, de keresztbe vághatja az egész nyaralást!

Márpedig, ha nem óvod fejed a közvetlen naptól, az agy szó szerint túlmelegszik. Hogy ez milyen mértékben és milyen gyorsan következik be, függ a haj sűrűségétől is – ebből adódik, hogy kisgyerekek és idősek nagyobb eséllyel vannak kitéve napszúrásnak. Ilyenkor a koponya alatt elhelyezkedő agyhártya felhevül, ami komoly károsodáshoz is vezethet. Fontos tehát, hogy időben észre vegyük, ha eljött a baj.

Ismerd fel időben a napszúrás tüneteit:

 • vörös fej, száraz és forró bőr
 • magas pulzus
 • fejfájás
 • szomjúságérzet
 • kábultság, gyengeség, tántorgó járás
 • hányinger, hányás
 • fényérzékenység
 • hőemelkedés, magas láz
 • komolyabb esetben tudatzavar és eszméletvesztés

GYORS, OTTHONI PRAKTIKÁK NAPSZÚRÁS ELLEN

Mivel a tünetek jellemzően este jelentkeznek, jobb felkészülni néhány házi gyógymóddal. Szerencsére az esetek többségében néhány óra alatt csillapíthatóak a tünetek. Nézzük, mit tehetsz a napszúrás ellen, ha gyors enyhülést remélsz:

 • tartózkodj hűvös, száraz, árnyékos helyen
 • használj légkondicionálót vagy ventilátort, hogy a légmozgás biztosítva legyen
 • viselj csak minimális, lenge ruhadarabokat
 • maradj lehetőleg fekve, felsőtested kicsit megemelve
 • használj hideg borogatást a homlokodra és csuklódra
 • használj nyugodtan fájdalomcsillapítót fejfájásra
 • pótold az izzadás során elveszített sót és ásványi anyagokat – a szobahőmérsékletű ásványvizet kiegészítheted izotóniás itallal vagy speciális, sportolók számára kifejlesztett sókapszulával
 • a hányinger során felléphet étvágytalanság, ilyenkor nyugodtan fogyassz valamilyen zabszeletet vagy étkezéshelyettesítő italport

Amit viszont mindenképp kerülj el:

 • alkoholos italok fogyasztását
 • koffeintartalmú italokat
 • fizikai megterhelés
 • szoros, rossz légáteresztésű ruhák viselése – ez segíthet már a rosszullétek megelőzésében is

Ha most indulsz nyaralni, ne feledkezz meg a fentiekről és tartózkodj a túlzásba vitt napozástól és leégéstől, így garantáltan kiélvezheted a szabadságod minden percét!

Q10 100 mg 60 kapszula(BioTech USA)

Q10 100 mg 60 kapszula (BioTech USA)

Természetes forrásokból nyert, extra minőségű Q10 koenzimet tartalmaz.

Ár: 4990 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!